Erasmus Student Network (ESN) Avrupa çapında faaliyet gösteren en büyün öğrenci ağıdır ve 40 ülkede, 526 yüksek öğretim kurumunda faaliyet göstermektedir. Gönüllülük esasıyla 15.000‘den fazla üyesiyle 220.000’in üzerinde öğrenciye hizmet verir. 2005’ten beri %12’lik büyüme oranı ile Yerel, Ulusal ve Uluslararası olmak üzere 3 platformlu bir organizasyon yapısına sahiptir.
İçerik
Erasmus Student Network’ün Tarihi
Erasmus programı 1987 yılında uygulanmaya başlanmıştır. 2007-2013 yılında Yaşam Boyu Öğrenme (Lifelong Learning) ve 2014-2021 yılları arasında ise Erasmusplus (Erasmus+) olarak adlandırılmış ve konumlandırılmıştır. Erasmus Avrupa Birliği’nin Avrupa çapında yüksek öğretim kurumları arasında iş birliğini, ortak proje girişimlerini ve kısa süreli öğrenci ve personel değişimini sağlayan programdır. Öğrenci, personel ve staj hareketliliği olarak 3 farklı programı bünyesinde barındırır. 1989 yılında Erasmus programı 32 Erasmus öğrencisini Brüksel’de bir toplantıya çağırmış ve sonucunda ESN (Erasmus Student Network) kurulmuştur. ESN’nin mottosu ‘Students helping students‘ yani ‘Öğrencilere yardım eden öğrenciler‘ dir.Bu Aralık ayı içerisinde Belarus‘un da ESN ailesine katılmasıyla birlikte, ESN 40 ülkede 526 şubesinde aktif 15 bin gönüllü öğrencisiyle yaklaşık olarak 220 bin uluslararası öğrenciye hizmet vermektedir.
Erasmus Student Network (ESN) Türkiye
Türkiye Erasmus programına 2004 yılında dahil olmuştur ve ilk 2005 yılında Andım Doldurucu’nun Ülke Temsilcileri Konseyi’ne yaptığı sunumun ardından ESN Türkiye resmi olarak faaliyete geçti ve o günden itibaren ESN’in en aktif ülkelerinden biri oldu. Türkiye genelinde 41 şubesi bulunan ESN Türkiye, ESN ailesinin en büyük ikinci ülkesi konumundadır ve Türkiye’de günümüze kadar 23 bin değişim öğrencisine ulaşmış olup Türkiye’de Erasmus Öğrenci Ağı Derneği olarak da yasal varlığını sürdürmektedir.
ESN Türkiye’nin Faaliyetleri
2005 yılından itibaren bir çok ulusal ve uluslararası proje ve toplantılar düzenleyen , ESN’nin yıllık genel toplantısı olan AGM (Annual General Meeting) Ankara‘yı 2015 yılında başarılı bir ev sahipliğiyle gerçekleştirmiştir. Bunun dışında Türkiye’ye gelen ve başka ülkelere giden Erasmus öğrencilerine yönelik oryantasyon programları, kültürel aktiviteler, geziler ve çeşitli bilgilendirme toplantıları organize ederken yaptığı organizasyonlar ile ülke tanıtımına da katkıda bulunmaktadır. 2013 yılı itibariyle Avrupa Birliği projeler ve Erasmus+ programı bilgilendirmeleri üzerine çalışmalara başlamıştır. Bu çalışmaları üniversitelerin Avrupa Birliği Ofisleri ve Türkiye Ulusal Ajansı ile birlikte yürütmektedir. ESN Türkiye‘nin ev sahipliğini ve organizatörlüğünü yaptığı bazı etkinlikler şunlardır;
AGM (Annual General Meeting) Ankara 2015
2015 yılında ise ESN Türkiye, ESN’in en büyük toplantısı olan AGM’i (Annual General Meeting) organize etmiş, Ankara’da Avrupa’nın birçok yerinde gelen 1000‘den fazla üniversite ve ülke temsilcilerini ağırlamıştır. Bu toplantı için Ulusal Ajans, ATO (Ankara Ticaret Odası), Türk Hava Yolları, AIG (American International Group), RED BULL gibi 10’dan fazla büyük kurum ve 12 üniversitenin desteği ile çalışmış, 4 gün boyunca Ankara’nın gördüğü en büyük ve renkli organizasyonlardan birine ev sahipliği yapmıştır.
MED’NESS
ESN Türkiye, MED’NESS adı altında her yıl iki kere gerçekleştirilen, Türkiye’deki üniversitelere gelen değişim öğrencilerini Antalya’da bir araya getirmektedir. Her dönem 1000‘den fazla değişim öğrencisinin katılımı ile ESN Türkiye, değişim öğrencilerinin Türkiye’de geçirdikleri süreyi en iyi şekilde değerlendirmesini amaçlamakla beraber ülkemizin tanıtımını da katkıda bulunmaktadır.
SOCIALERASMUS
2008 yılında Polonya’da başlayan, 2010’da uluslararası proje kapsamına giren, Avrupa Komisyonu tarafından ödüllü SocialErasmus projesi kapsamında ESN Türkiye, yıl içerisinde değişim öğrencilerinin katılımı ile “daha iyi bir dünya için” mottosuyla çevremize yarar sağlayan etkinlikler gerçekleştirmektedir. Bu sosyal sorumluluk projeleri her yıl Türkiye’de 50.000‘den fazla kişiye ulaşmaktadır. ESAA tarafından fonlanan, en son yaptığı “Building Bridge between East and West” projesiyle de ESN Türkiye, günümüzün büyük sorunlarından biri olan mülteci sorunlarına değinmekte olup, değişim öğrencileriyle birlikte mülteci çocuklara yardım ve eğitim etkinlikleri düzenlemektedir.
ESN Türkiye’nin Şubesi olan Üniversiteler
![]()
|
![]()
|
![]()
|
ESN Türkiye’yi Facebook | Twitter | Instagram hesaplarından takip edebilirsiniz.